Du er her:   Hjem > Månedens historie

Månedens historie

 03_marts.gif 

 

Fiskerhus.JPG 

Fiskerhuset ved Århus Å

 

Tæt ved det sted hvor jernbanebroerne i dag går over Århus Å og krydser Brabrandstien blev Fiskerhuset opført i 1789 som bolig for en funktionær ved Marselisborg Herregård, hvis jorde det lå på. Det lå dengang på en høj, træbevokset banke, som skød sig ud i åløbet. Stedet har i tidernes løb været gammel boplads.

I 1887 blev der på stedet lagt op til en stor fest a´ la Italie, ”La bella Italia”. Det var Eusebius Licht, en ansat ved Løveapoteket i Århus der stod for arrangementet. Gennem anoncer i Aarhuus Stiftstidende blev der fortalt om festen ved Fiskerhuset. Malede kulisser af slotte skulle illudere en romersk by, med gondoler på åen, italienske blomsterpiger, romerdrenge i dragter som i Tivoli, italienske osterier og orangerier. Afsluttende med et festfyrværkeri.

Festen blev en fiasko. Vejret var dårligt, på grund af stærk blæst havnede kulisserne i åen. Dagbladet Demokraten sluttede deres omtale af festen med ordene: ” Folk kom der ganske vist mange af, men Fornøjelsen var og blev tynd.”

Fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1909 blev det som traktørsted, bestyret af en tidligere mejerist på godset Marselisborg, F. A. Gerker. Her kunne man få kaffe, eller nyde sin medbragte madkurv. Her var keglebaner, hornmusik, dans til klokken 4 om morgenen. Om sommeren arrangerede han søndagskoncerter, og undertiden også fyrværkeri.

 

Århusianerne sejlede op ad åen i robåde, som de kunne leje hos bådudlejningen ved museumsbroen i Thorvaldsensgade. I 1800-tallet kunne man også fragtes med maskindrevne passagerbåde. I 1855 sejlede således blegmanden Jørgen Knudsen til Brabrand hver søndag eftermiddag. Senere blev det også muligt, desformedelst 25 øre for en retur, at sejle med dampbåden 'Constantine' fra Århus, forbi Ceres Have til Fiskerhuset og dels til Constantinsborg ved Brabrand Sø, eller man kunne tage med den store og populære udflugtsrobåd 'Lange Maren'.

 Fiskerhus 01.JPG   Fiskerhus 02.JPG

Da Gerker som 76-årig i 1910 fratrådte bestillingen ved Fiskerhuset, blev ledelsen overtaget af restauratør P. Petersen fra Jægergårdsgade, der videreførte traditionerne - og priserne: kaffe med 2 stk. brød for 30 øre, og lokalt øl til en tyver ... 20 øre forstås.

aarhus-141.jpg

Efterhånden blev traktørstedet ved Fiskerhuset udkonkurreret af blandt andet udflugtsrestauranterne 'Constantia' ved Stautrup og 'Brabrand Kro' på den anden side af Brabrandsøen; de havde i øvrigt begge jernbanestation lige til døren.

I 1922 lukkede Fiskerhuset så som traktørsted.

 

Red.

 

  

 Gaa til top.JPG

 

 

 

 

 

 

 


  
  Sideoversigt            

Østjysk Frimærkeklub

CVR-nummer 37 50 38 35

Viby J.
stiftet den 30. november 1981

Møderne afholdes i sæsonnen hver mandag
kl. 19.00 i Viby Lokalcenters lokaler,
Kongsgårdsvej 6, Viby J

Læs om klubben her ! 


 

 

Postkort-Viby.jpg

 Salg af samlinger !

Ligger du inde med en samling frimærker
som du overvejer at skaffe dig af med,

klik da på ovenstående postkort,
og kontant os!


Samler du på frimærker?

 SF-ekspres.jpg

er du ikke medlem af en frimærkeklub,

så meld dig ind i

Østjysk Frimærkeklub 

her kan du dele din samlerglæde med 

ligesindede - og få større glæde af din

frimærkesamling.

 

 

 YouTube-adgang.JPG

Se din klub - og måske dig selv

på gamle videoer - klik på skærmen! 

 

På denne side finder du også den

nyeste video fra 2020:

Kaj og Østjysk Frimærkeklub!

 

Støt vore annoncører -

                    De støtter os !

   JK-FRIM-annonce.jpg           

 

Vedtaegter.jpg

Østjysk Frimærkeklub | Stiftet 30. november 1981 | STATESTIK
Powered by CMSimple Template by Oldnema | Senest opdateret den: 23.03.2020 HolmeNet